svētdiena, 2014. gada 26. janvāris

Kā satikt METENI?


Metenīti, Metenīti,
Kur ir tava pātadziņ'
Vai silā, vai krūmā,
Vai aiz rokas kažokā?

Cik daudzi esam lekuši ķekatās vai gājuši budēļos, vizinājušies no kalniņa un tālu ciemos braukuši. Meteņam malku veduši, uguni kūruši, lielījušies un vēl citās Meteņa laikam raksturīgās nodarbēs piedalījušies. Varbūt tās vērojuši. Bet varbūt par tādām tik iztālēm dzirdējuši.

Cik daudz un ko īsti droši par METENI zinām? Kas METENIS ir? Viens no Dieva dēliem, tradicionālie gadskārtu svētki. Vai Meteni var iepazīt mājās sēdot? Dziedot? Vai katrā ziņā jādarina budēļa cepure? Vai ķekatas ērkulī tērptai jālec kāpostu dārziņā?

Un ko īsteni nozīmē visas šīs savādās, dainās aprakstītās Meteņu svētīšanas norises? Ko tās mums, cilvēkiem dod? Kālab mums tās būtu jāpiekopj? Vai tas ir vienīgais veids, kā Meteni daudzināt? 

Daudzi no gadskārtu svētkiem mums ir jau gana pazīstami – zinām Jāņus, Ziemassvētkus, Lielo dienu, Ūsiņus. Jā, un arī Meteni. Esam tos svētījuši. Bet vai saprotam, kas tie ir. Kāa ir Meteņu ikdienišķās labklājības un kāda – to garīgā sakrālā būtība.

Lai kopīgi parunātu un padomātu par to, “Kas METENIS ir?” aicinām uz ZALŠA Dzīvesziņas skolas "Gadskārtu mācības" nodarbību 5.februārī plkst. 18.00 Okupācijas muzejā (Raiņa bulvārī 7)

Sarunā piedalīsies, stāstīs, pieredzē dalīsies, jautās, iebildīs Gunta Saule, Jānis Kušķis, Andris Žukovskis, Andrejs Broks un ikkatrs no jums, kas būsiet atnākuši.


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru