pirmdiena, 2019. gada 29. aprīlis

Otrā Latvijas Tautasdziesmu nakts

18. maijā no pl. 18:00 Cēsu Vēstures un mākslas muzeja teritorijā norisināsies Otrā Latvijas Tautasdziesmu nakts. Arī šogad teju visas nakts garumā skanēs tautasdziesmas. Apmeklētājiem būs iespēja dzirdēt tās no tradicionāla skanējuma līdz mūsdienu interpretācijām – post-folks, etno ārtroks, folkmetāls, no klausīšanās līdz kopā dziedāšanai un dejošanai.

Šis gads ir īpašs ar daudzveidīgo piedāvājumu – uz lielās skatuves Cēsu pils pagalmā kāps grupa “Jauno Jāņu Orķestris”, kas ir latviešu jaunfolka apvienība, ko kopā ar domubiedriem izveidojis harizmātiskais rokmūziķis Juris Kaukulis, kā arī enerģiskā postfolkloras grupa “ImantaDimanta un draugi”, etno ātroka grupa “Bur Mani”, kurā apvienojušies četri spēcīgi un pazīstami mūziķi – Elza Rozentāle, Kaspars Kurdeko, Toms Poišs un Kaspars Vizulis, jaunā un talantīgā Aleksandra Špicberga ar grupu, tradicionālās dziedāšanas grupa “Saucējas”, folkroka grupa “Symbolic” un tradicionālās tautas mūzikas grupa “Trejasmens”. Savukārt, Cēsu pils dārzā būs iekārtota daudz rāmāka un līganāka skatuve, tur būs dzirdams koklētāju ansamblis “Balti”, Lielvārdes folkloras kopa “Josta”, kā arī muzikālā apvienība “Rāmi Riti” u.c. Lai dziesma nepārtrūktu, starp norises vietām notiks savstarpēja mijiedarbība, vienai skatuvei pieklustot, sākas darbība uz otras, tādējādi radot sasaukšanās sajūtu. Par izkustēšanos un tautasdziesmas izdejošanu parūpēsies TAD “Raitais solis”.

“Tautasdziesmu nakts ir laiks, kad izjust un saklausīt to dažādību, kas mūsos ir ielikta jau no senseniem laikiem. Lai kuplinātu tradicionālās kultūras mīļotāju pulku, vēlamies parādīt, cik daudzveidīga var būt tautasdziesma, tautas mūzikas skanējums un veicināt tās popularitāti, piedāvājot ne tikai tradicionālo folkloras kopu un tautas mūzikas ansambļu dalību, bet vakara gaitā nonākt līdz ļoti mūsdienīgai un savā ziņā pat netipiskai tautasdziesmu interpretācijai. Ļoti liels prieks, ka šogad programmu ir izdevies izveidot tik dažādu,” stāsta biedrības “Ziemupīte” pārstāve un idejas autore Daina Vanaga. “Programmā ikviens varēs atrast, ko sev piemērotu. Būs gan rāma saplūšana ar vidi, gan enerģiska savu iekšējo bateriju uzlādēšanās. Arī šogad plānojam uz sadziedāšanos ar apmeklētājiem.”

Paralēli Latvijas Tautasdziesmu nakts skanošajai daļai plānotas arī dažādas radošās darbnīcas sadarbībā ar Cēsu Vēstures un mākslas muzeju, kurās būs iespējams izgatavot savu vaska sveci, iepazīt maizes cepšanas noslēpumus, uzzināt ko vairāk par vidzemnieku sakņu dārzu, kā arī veidot rotas no kaula vai pagatavot savas pastalas. Mazākie varēs piedalīties bērzu tāss apstrādes darbnīcā vai iepazīt un izmēģināt dažādus mūzikas instrumentus. Darbosies amatnieku tirdziņš.

Pasākums ir bez ieejas maksas. To organizē Cēsu Vēstures un mākslas muzejs sadarbībā ar biedrību “Ziemupīte”. Atbalsta pašvaldības aģentūra “Cēsu Kultūras un tūrisma centrs”.

Informāciju sagatavoja:
Daina Vanaga
Biedrība “Ziemupīte”
t.26107720

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru