piektdiena, 2014. gada 7. februāris

Sauciens palīgā!

No Puntuļa Jāņa esam saņēmuši lūgumu palīdzēt - 

Slavēku senkapi, kas atrodas pus kilometru no manām dzimtas mājām ir izpostīti un izlaupīti. Jūtos patiešām drausmīgi un sajūta, ka manu senču piemiņa ir apgānīta. Ja senlietas netiks atrastas, tās visdrīzāk tiks pārdotas Rietumeiropā kā vikingu rotaslietas. Tās ir no agrā dzeelzs laikmeta un tādu mūsu muzejiem tādu ir ļoti maz.. 

Baznīckalns, jeb Slavēku senkapi ir mana dzimtā pagasta viena no zināmākajām senvietām. Ir nostāsts dažādās variācijās par Smiltenes baznīcu, ko sākumā gribējuši būvēt šeit, bet ko pa dienu uzcēluši, velns pa nakti nojaucis, tāpēc beigās uzcēluši tagadējā Smiltenē. To zināja visi vecās paaudzes Brantēnieši un nu jau likvidētās Brantu skolas skolnieki.

Patiesībā šeit atradušies agrā dzelzs laikmeta senkapi. Šie senkapi atrodas nepilnu kilometru no manām dzimtas mājām - Lejas Puntulēm. Šī mājvieta zviedru dokumentos pirmoreiz minēta 1638. gadā, bet pilnīgi droši zināms, ka mani senči šajās mājās dzīvo no 19. gs. sākuma. Tāpēc es ar pilnām tiesībām šo vietu varu uzskatīt par savu tālo senču kapenēm.

Diemžēl šī senvieta ir smagi cietusi. Viens no zemes īpašniekiem, kārtējais mežu šeftmanis, uz kura zemes atrodas kalna dienvidu puse to nesaskaņojot ar inspekciju ir brutāli nozirtis pusi no kalna kailcirtē un to daļēji uzaris sagatavojot zemi jaunaudzei. Tomēr tā vēl būtu mazākā bēda.

Šādas bedrītes tur bija vairāki desmiti.
Vieta pamatīgi izpostīta un izlaupīta.
Kalnu ir apciemojis nožēlojams pīkstinātājs - zemisks melnais racējs kam nav svēta ne mirušo piemiņa, ne senču atstātais kultūras mantojums. Sajūta drausmīga, arī zaudējums zinātnei un mūsu tautai milzīgs, jo agrā dzelzs laikmeta rotu mums nav daudz.

Vecais ceļš no Rozes muižas uz Launkalni. Arī šo romantisko celiņu pabojāja un izdangāja mežu šeftmanis izvedot baļķus un pēctam brutāli nogreiderēja arī vietās, kur nekādu risu nebija.






Galerijas beigās pievienoju zīmējumus ar rotām, kas šajā vietā atrastas 19. gs. izrakumos. Ja šādas rotas kautkur parādās, lūdzu nekavējoties ziņot man, pieminekļu inspekcijai un policijai. 

Lūdzu visus, kam iespējams palīdzēt noķert šo zemisko nelieti un atgūt nolaupītās senču rotaslietas!Varbūt pa visiem mums izdosies noķert šo sociālo parazītu. Paldies! Lai Tev veicas!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru