ceturtdiena, 2014. gada 3. aprīlis

Mantojuma seminārs

Trešdien, 9.aprīlī plkst. 18.00 Latviskās Dzīvesziņas centrs ZALTIS sadarbībā ar Latvijas Okupācijas muzeju rīko MANTOJUMA SEMINĀRU.
 
Semināru vada JĀNIS PUNTULIS
 
Seminārs notiek Latvijas Okupācijas muzeja telpās (Rīgā, Raiņna bulvārī 7)



Latvijas lauki vienmēr ir bijis mūsu tautas spēka avots. Tas bija mūsu kultūras šūpulis, kur veidojusies mūsu tautas identitāte. Katrā Latvijas novadā vēsturiski veidojusies savdabīga, unikāla apdzīvotības struktūra. Katra viensēta, katra Latgales sādža, katrs Kurzemes zvejniekciems ir unikāls ar savu vēsturisko apbūvi, vēsturi, nostāstiem, cilvēkiem, kas tur dzīvojuši, kultūraugiem, kas tur audzēti. Daudzām šīm vietām ir gadsimtiem sena pagātne, citai apzināta, citai aizmirstībā tīta. Diemžēl daudzas unikālas celtnes un daudzi seni kultūraugi, kas pārdzīvoja pirmo, otro pasaules karu un Padomju okupāciju tika zaudēti tieši atjaunotās Latvijas laikā.
 
Kad Lavija atguva neatkarību, mūsu vadīja devīze „Kaut pastalās, bet brīvi”. Mēs cerējām paši veidot savu valsti, veidot pašpietiekamu, stabilu saimniecību, cerējām atjaunot latviskus, harmoniskus laukus. Tomēr drīz pie mums sāka braukt „Rietumu gudrie” un viņu apmācīti pašmāju censoņi, stāstot, ka Rietumos tā neviens nedara, ka Eiropa mūs nesapratīs, un šādi saimniekojot mēs Rietumu labklājību nesasniegsim.” Skaisto Atmodas devīzi nomainīja TV reklāmās daudzkārt tiražētais sauklis „Vienmēr labāk, lētāk, ērtāk…”. Mēs atteicāmies no saviem laukiem, ļaujoties iluzorajam patērētāju kulta vilinājumam…
 
Šobrīd, neskatoties uz vadošās propagandas spiedienu, mūsu Tautas apziņa piedzīvo adzimšanu. Arvien vairāk jaunu cilvēku novērtē mūsu seno kultūru, dabas un kultūrvēsturisko mantojumu, dabīgu un veselīgu dzīvesveidu. Diemžēl daudzas unikālas vērtības esam neatgriezeniski zaudējuši. Tūkstošiem senu ēku šajos gados sabrukušas, sazāģētas kokmateriālos vai nemākulīgi pārbūvēas, palikušās lielākoties ir kritiskā stāvoklī. Neaptverams daudzums vērtīgu fotogrāfiju, senu darbasīku, ēku būvdetaļu un citu kultūrvēsturisku priekšmetu ir izmests, nodots metāllūžņos vai aizceļojis uz ārzemnieku, vai labākajā gadījumā vietējām privātkolekcijām, lielākajā daļā gadījumu zaudējot saikni ar izcelsmes vietu.
Strauji sarukusi arī kultūraugu daudzveidība. Mums vairs nav savu, vietējo burkānu, biešu un rāceņu – šos senos kultūraugus esam zaudējuši neatgriezeniski. Sēklu bankā glabājas viena kāļu un rutku šķirne, kā arī divas kāpostu šķirnes. Katastrofāli sarukusi arī citu kultūraugu daudzveidība un ļoti strauji iznīkst un tiek izzāģēti vecie ābeļdārzi un citas augļukoku grupas.
Šajā situācijā katrs no mums var dot lielu ieguldījumu mūsu senā mantojuma glābšanā fotografējot senās mājvietas, priekšmetus, fotogrāfijas, pierakstot vecās paaudzes cilvēku atmiņas, savācot, un nododot kolekcijām vēl saglabāto seno kultūraugu paraugus, ābeļu potzarus. Tāpēc Latviskās Dzīvesziņas centrs „Zaltis”, Radošā apvienība „Kraujasgentis”, Pārmaiņu iniciatīva „Pārdaugavas arhipelāgs” un Mūksalas Tiešās pirkšanas pulciņš rīko semināru un pašaudzēto sēklu apmaiņu…??? 
Pasākuma programma:
18.15. Īsfilmas „Fotoakcija „Iemūžini Mājvietu” prezentācija.
18.30. Jānis Puntulis „Seno mājvietu kultūrvēsturiskā nozīme, apbūves, atmiņu un dokumentu fiksācijas metodes.”
19.00. Starpbrīdis, sarunas, komentāri
19.30. Jānis Puntulis „Latvijas kultūraugu ģenētiskais mantojums laikmetu griežos, ieskats kolekciju veidošanā.
20.00. Pašaudzēto sēklu apmaiņa un sarunas neformālā gaisotnē.

Ieeja par ziedojumiem

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru