pirmdiena, 2016. gada 19. septembris

Iegleznot dabu, izdziedāt dzīvi


Roberts Muzis, Eiženija Aldermane, Maruta Plivda, Silva Linarte
Sirsnīgu draugu un domubiedru aicināta nonācu jaukā Notikumā. Latviešu glezniecības klasikas un tradīcijas spilgtumā – Otrās Jāzepa Pīgožņa gada balvas Latvijas ainavu glezniecībā pasniegšanas ceremonijā Preiļos. Skaistos glezniecības svētkos. Par klasiku un tradīciju to dēvēju tālab, ka viņas iedvesmojums ir tāds, viņas tēma ir nepārejoša Latvijas tradīcija – mūsu zemes krāšņā un rimtā, spožā un iepelēkā, krāsām pārbagātā un meditatīvi miglainā, Saules, Mēness un zvaigžņu gaismas caurvītā un pārlaicīgā daile - daba, ainava un tās atspoguļojums glezniecībā. Mums visiem tik tuvā un mūs apņemošā dzīvība. Mūsu dabas dzīvība. Šie ir svētki gleznotājiem ainavistiem un svētki Jāzepa Pīgožņa dzīvei, kura turpinās caur viņa radītā, darītā un dzīves laikā paveiktā iedvesmu un tālāknesumu citos – viņa dzimtā, kolēģos-gleznotājos, glezniecības aizrautajos mākslas baudītājos un skatītājos.

Jāzepa Pīgožņa gada balvu Latvijas ainavu glezniecībā iedibinājusi Rīgas dome un Preiļu novada dome sadarbībā ar Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzeju, Rīgas Sv. Pētera baznīcu un Pīgožņu dzimtu. Šis ir otrais gads kopš J.Pīgožņa balva tiek pasniegta. Jau kopš Jāzepiem, 19.marta, Latviju pārstaigā gleznu izstāde "Jāzepa Pīgožņa balva Latvijas ainavu glezniecībā". Tātad šogad ne tikai Rīga, bet arī Jēkabpils, Preiļi un Rēzekne ir vietas, kur izstādes darbi bijuši un vēl būs apskatāmi. 
Ingrīda Burāne

Balvas pasniegšanas ceremonijā māksliniekus un pārējos mākslas un kultūras izredzētos ļaudis uzrunāja Preiļu novada domes priekšsēdētāja Maruta Plivda, Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas priekšsēdētāja Eiženija Aldermane, mākslas zinātniece Ingrīda Burāne, mākslinieks Juris Ģērmanis, Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzeja direktore Tekla Bekeša, mākslinieki Jānis Anmanis un Roberts Muzis, kino un dzīves mākslas meistars Jānis Streičs. It visas uzrunas bija skaistu atziņu, pārdomu, slavinājuma un prieka pilnas. Tika nesavtīgi daudzināts Cilvēka un mākslinieka dzīves apliecinājums. No tās sākuma ar pirmo elpu, ar pirmo skatienu un pirmo domu un līdz tās turpinājumam pēc nāves citos. Ingrīdas Burānes vēstījumā aizkustinošs atgādinājums par to, kā visa dzīves jēga ir BŪT – būt izredzētajam, būt saskaņā, saderībā un pilnībā, būt notikumā starp izredzētajiem, būt māksliniekam. Būt brīvam un brīvības lieciniekam, būt brīvam no ērtībām un no vakardienas slavas un aizvakardienas neveiksmēm, jo katru dienu viss sākas no gala. Un par to, kā brīvība nozīmē atbildību. Atbildību par to, ko saki, ko domā un ko dari, jo visam, ko radi ir milzīgs iedarbības spēks – tu vari radīt dzīvību un skaisto, un vari radīt haosu. Tāpēc atbildība ir pilnīga apzināšanās, ka viss tevis radītais iemiesojas. Visa mūsu dzīve var būt ir mākslinieka iztēles rezultāts. Par dižo latviešu ainavistu Jāzepu Pīgozni (1934 – 2014) to var pilnā mērā teikt. Viņa darbs, viņa māksla un dzīve ir bijusi skaistuma, atbildības, sirdsapziņas un brīvības nemitīgs un nepārejošs apliecinājums, kas turpinās viņa sekotājos, domubiedros, latviešu ainavas apgleznotājos, nogleznotājos, spoguļotājos un dievinātājos, latviskās dzīves gudrības tālāknesējos. To apliecina šī balva par gada devumu ainavas glezniecībā. Balva, kuras iespējamo laureātu darbu iepazīšana notiek gandrīz gada garumā, un kurā ir bijušas un būs gan ainavu izstādes Rīgā, Jēkabpilī, Rēzeknē un Preiļos, gan plenēri pieaugušajiem un šogad pirmo gadu arī bērniem, un tās vainagojums – balvas pasniegšanas ceremonija.

Plenēra dalībnieki
Lai arī svētki 17.septembrī bija un ir visiem Jāzepa Pīgožņa daiļrades un dzīvesziņas cienītājiem, visiem latviešu glezniecības un jo īpaši ainavas aizrautajiem, arī visiem Latgales krāšņās un sirdsatvērtās dvēseles draugiem, īpaši nozīmīga tā bija trim māksliniecēm – Alisei Mediņai, Vēsmai Ušpelei un Silvai Linartei. Jo tieši viņu gleznas 62 mākslinieku 82 darbu vidū tika nominētas gada balvai "Par labāko Latvijas ainavu glezniecībā". Pagājušā gada Pīgožņa balvas ieguvējs Roberts Muzis paziņoja šīgada balvas ieguvēju: Jāņa Strupuļa veidoto apzeltīto sudraba medaļu un Preiļu novada domes piešķirto naudas balvu saņēmusi māksliniece Silva Linarte ar darbu “Marts”. Māksliniecei par to tika arī Puķu ceļš un iedvesmots prieks, pateicības un prieka vārdi.

SUDOBRI
Te, šai godu reizē Preiļos vienkopus ir satiekamas labākas Latvijas ainavistu gleznas un daudzi viņu autori, radītāji, kā arī šīrudens plenērā tapušo darbu ekspresizstāde. Tepat arī citu jomu kultūras ļaudis un neiztrūkstošā folklora, kas arī J.Pīgoznim visas dzīves garumā bijusi tuva un folkloras kopēji bijuši viņam tikpat tuvi domubiedri, kā viņa otasbrāļi, gleznu meistari. Ceremonijas noskaņas ar latgaļu dziesmām iekrāsoja vietējie - folkloras kopa Sudobri, un Daugmales folkloras kopa, kas šai, savā pirmajā lielajā uzstāšanās reizē, ar sevi iepazīstinot, izdziedāja, izspēlēja un izdejoja teju visu Latvijas novadu dziesmas, melodijas un danču soļus. Tikpat krāšņi un daudzveidībā starojoši kā Latvijas daba, kā gleznotāju radītās ainavas. Daugmalieši tik tālu, no pašas Pierīgas, braukuši, jo viņu kopas vadītāja Marta Vaivode, tāpat kā Sudobru vadītāja Aija Smirnova, ir vietējā, iedzimtā un uzaugusi ne tikai Latgalē, bet mācījusies un folkloras pieredzi guvusi folkloras kopā RŪTOJ. Nu, studēdama etnomuzikloģiju, Marta atradusi sev arī brīnišķīgu iespēju spodrināt tradīcijas krāšņumu un bagātību manā dzimtajā Ķekavas novadā, vēsturiski nozīmīgajā Daugmales pagastā. Tikpat krāšna, kā gleznas šeit Preiļos, tikpat krāšņa kā Latvijas daba, tikpat daudzveidīga, bagāta, kupla ir Daugmales kopa. Tajā tāpat sanākuši ļaudis no dažādiem Latvijas novadiem un katrs ar sava dzimtā vai senču novada košumu. Brunču rakstos un dziesmu ritmos te ieraudzījām un saklausījām gan latgaliešu, Preiļu apkārtnes balsus un valodu, gan kurzemnieciskus uzsvarus suitu melodijās, gan zemgaļu un sēļu iezīmes. 

Daugmales folkloras kopa
Tādi nu bija šie Gleznotāju svētki Preiļos – bagāti sirsnībā un dāsnumā, - krāsās un dziesmās ... jā, un man bija tik svarīgi šo uzrakstīt, atstāstīt un izstāstīt jums. Kaut mazumiņu pārnest jums no tā, ko tik pilnām piedzīvoju šais skaistajos svētkos – radošu ļaužu prieka izpausmju svētkos – ļaudīs, kas glezno, stāsta un dzied, ļaudīs kas staro un ļaudīs, kas rada Latvijas un pasaules, visuma un kosmosa, laika un pārlaika nākotni. 

Gunta Saule
Foto: Ieva Pīgozne
Par gleznotāju Jāzepu Pīgozni vairāk - http://jazepspigoznis.blogspot.com/ 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru