svētdiena, 2015. gada 25. oktobris

Veļu laiks

Pirmais, kas nāk prātā par Veļu laiku domājot, ir miglas.

Citiem šķiet, ka Veļu laika miglas ir aukstas, citiem, ka tās ir tās, it kā caurspīdīgās.

Grūti pateikt, kas šo sajūtu rada, bet "manas" Veļu laika miglas ir siltās, smagnējās, biezās, it kā vatainās un apņemošās. Visapkārt valda klusums, siltums un rēns miers. Trūdošo lapu smarža. Krāsains gaiss, kas pat lietainās dienās ienes saulainu gaismu no dzeltējošām, sārtošajām koku lapotnēm gaisā un uz zemes. 

Mūsu pasauli piepilda oktobris, Zemlikas, Veļu mēnesis.


Ļaudis visdažādākajās kopienās pulcējas Veļu vakaros. Pulcējas svētīt Dievaines. Ne tikai ar ēdienu un tā smaržu, mielot savus senčus, bet arī ar viņu pieminēšanu, piesaukšanu, Mēs to dēvējam par daudzināšanu. Mēs zinam un ticam, ka esam saskarsmē ar viņiem. Un ne tikai tāpēc, ka dzīvojam viņu radītā un veidotā pasaulē un turpinām to radīt un veidot tālāk. Ne tikai tālab, ka laika ritā esam vinu radīti, viņi pēcteči, dzīvības tālāknesēji. Bet arī tālab, ka šī sasaite ir nebeidzama. Šī un viņa saule ir saistīta kādiem netveramiem, bet dzīviem pavedieniem. Saistīts ir arī šīs un viņas saules Laiks. Mūs savieno ne tikai atmiņas, ne tikai senču stāsti un pieredze, zināšanas, ko lietojam un dodam tālāk, bet arī mūžīgais dzīvības ritums. Tajā mijas vienas un otras saule dzīve tāpat kā gada ritumā mijas ziemas ar pavasariem, vasarām un rudeņiem, diennakts ritumā dienas ar pievakarēm, naktīm un rītausmām....Un tā arvien uz priekšu. 

Man veļu laiks ir arī šādas atminēšanās laiks. Mūžīgās dzīvības vairāk apzināšanās laiks. Jo patiesībā jau tādas mirušās pasaules īsti nemaz nav. Tā ir pasaule, kas citāda, kā tā, ko varam redzēt, dzirdēt, taustīt un saost.

Vaska sveču un kadiķu smarža, veļu laika īpašā putra. Miķelītes uz galda vāzē. Nelieli ugunskuri svētvietās un citās senču pieminēšanas vietās. Dziesmas, spožs Mēness debesu jumā, lietus lāses logā. Dziesmas un stāsti. Savienošanās. Ciešās saites, kas Veļu laikā tik īpaši izjūtamas. Jau sen zinu, ka Veļu vakari, Dievaines mūsu tradīcijas pieredzē ir ar īpašu gaismu. Tie modina Mūžības apzināšanos. Un saistības apzināšanos. Mēs īpašām saitēm esam saistīti ar tiem ļaudīm, ar kuriem kopā esam šos svētvakarus svētījuši.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru