otrdiena, 2014. gada 5. augusts

Sākas Viestura Kairiša spēlfilmas “Melānijas hronika” nākamais filmēšanas posms

2014.gada 5.augustā ar apjomīgu 1941.gada masu deportāciju inscenējumu Tukuma novada Bikstu stacijā sākas režisora Viestura Kairiša spēlfilmas „Melānijas hronika” nākamais filmēšanas posms. Filma tiek veidota pēc rakstnieces Melānijas Vanagas darba „Veļupes krastā” , kas ir žurnālistes, rakstnieces, kultūrvēsturnieces un juristes Melānijas Vanagas (1905-1997) autobiogrāfija un ir viens no spilgtākajiem staļinisma deportāciju laika notikumu aprakstiem latviešu literatūrā. 

Filmēšana ilgs visu augustu, un atbilstoši scenārijam filmēšana notiks gan Tukuma novada Bikstu stacijā, gan Rīgā, gan Pasienē un Pildā. Šajā filmēšanas posmā filmas uzņemšanā piedalīsies vairāki Rīgas, Bikstu un Ludzas novada iedzīvotāji.

Režisora Viestura Kairiša darbs ir nozīmīgs ne tikai kā būtiska Latvijas vēstures posma un latviešu autobiogrāfiskās literatūras ekranizējums, bet arī nozīmīgs darbs Latvijas kino, jo tas iecerēts kā liela mēroga un tematikas darbs, kas potenciāli piesaistīs jauniešu auditoriju un arī izraisītu starptautisku interesi par Eiropas vēstures maz zināmu un atspoguļotu tematiku – staļinisma represijām un Baltijas tautu deportācijām. 

Tā ir filma, kura ir jāuzņem tieši šobrīd, kamēr dzīvi vēl ir šo notikumu aculiecinieki, kuri visu mūžu dzīvojuši ar šo traģisko dzīves pieredzi, tā arī nepieredzot savu sajūtu vai atmiņu apliecinājumu ne literatūrā, ne kino. Latviešu kino šie notikumi nekad vēl nav ticis aplūkots ārpus ideoloģiska uzstādījuma, bet tieši kino ir viens no būtiskākajiem kultūras elementiem, kas veido nacionālo identitāti. 

Filmas komanda ir režisors un scenārists ir Viesturs Kairišs, operators Gints Bērziņš, filmas māksliniece Ieva Jurjāne, filmas producenti Inese Boka-Grūbe, Gints Grūbe, līdzproducente Elīna Gediņa-Ducena, filmas direktore Elīna Zazerska, galvenajai lomai izvēlēta viena no mūsdienu labākajām savas paaudzes aktrisēm šveiciešu aktrise Sabīne Timoteo, filmā lomas atveido aktieri Maija Doveika, Guna Zariņa, Lilita Ozoliņa, Baiba Broka, Ivars Krasts, Jana Čivžele, Juris Strenga, baltkrievu aktieris Viktors Ņemecs, austriešu aktieris Ervīns Leders. Melānijas dēlu atveido Edvīns Mekšs no Ludzas.

Lai varētu uzņemt šo Latvijas kultūrai un sociālai atmiņai nozīmīgo filmas projektu, studija izsaka īpašu pateicību filmas sadarbības partneriem un atbalstītājiem Eco Baltia, Arkogints, VAS Latvijas dzelzceļš, SIA “LDZ CARGO”, SIA L-Ekspresis, AS Aldaris, viesnīca Karavella, viesnīca Tallink, SIA Maiznīca Flora, SIA Bargi (Apsara), Baltijas dārzeņi (Ezerkauliņi), SIA Irve, SIA Knowhow Realty, Merkant, Pērnes L, SIA Lars Timber, Rūķīšu tēja, Konditoreja JUNGE, ALSO Latvija, Pasienes pamatskola, Bikstu kultūras un atpūtas centrs, SIA Dobeles autobusu parks, SIA Ludzas apsaimniekotājs, Rīgas 40.vidusskola, Valsts Robežsardze, Pasienes Robežsardzes pārvalde, Rīgas Robežsardzes pārvalde, Zilupes novada pašvaldība, Daugavpils ledus halle, Nomagaldu.lv, SIA Lux Express, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests.

Pateicamies Viesturam Tamužam, Undīnei Būdei, Ervīnam Veicam, Amatas novada attīstības fondam, Rasmai un Jurim Siliņiem, Līgai Gauguleo, Dacei Kozlovskai, Elīnai Kalniņai, kuri ziedoja filmas tapšanā. 

Īpaša pateicība Latvijas Nacionālajai Operai un Zigmaram Liepiņam, Rīgas kinostudijai - Armandam Libertam un Intai Kaņepājai, augstskolai RISEBA par sadarbību un sniegto atbalstu vasaras filmēšanas posma nodrošināšanā. 

Filmas tiek veidota ar Nacionālā kino centra filmu projektu konkursā iegūtu finansējumu, kā ar Valsts Kultūrkapitāla fonda un starptautiskā kopprodukciju fonda Eurimages līdzfinansējumu. 

Filma ir Latvijas un Somijas kopprodukcija. Filmas pirmizrāde plānota 2015. gada nogalē.

Informācija par filmu mājas lapā www.melanijashronika.lv un www.facebook.com/MelanijasHronika.
Inese Boka-Grūbe
Tālr: 67313314, 29250580

Foto. Autors: Jānis Pešiks








Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru