piektdiena, 2014. gada 24. janvāris

Skausmo dienomis esame su jumis, broliai lietuviai!

Kai gavome tą šaltą dieną žinią apie Lietuvos kryvio Jono Trinkūno kelia i Anapilį, atrodė, jog diena dar šaltesnė tapo. Bet žiemos saulutė nesiliovė spindėti, lyg norėdama mums pabiloti, jog šviesos kelias nesibaigia. Taip kaip Jono veikla ir palikimas, pilni spindesio ir begalybės.

Mes Joną pažinojome, kaip baltiškos dievystės lietuviškos šakos puoselėtoją, Romuvos įkūrėją ir vadovą, Pasaulio etninių religinių bendruomenių veiklos ir bendradarbiavimo pradininką. Jonas Latvijos Dievturių bendruomenei ir Latviškos Gyvensenos centro ZALTIS liaudim buvo atrama, pagalbininkas Baltų kryvulės sueigos organizavimui ir raidai. Daugelio kartų latviai – tautosakininkai, folkloristai, kitų tradicinės kultūros sryties aktivūs puoselėtojai esame dalyvavę Jono rengiamose stovyklose ir Vasaros mokyklose. Tai paliko ryškius pėdsakus mūsų dvasinio vystymosi raidoje, stiprino ir plėtojo akyratį, žinias apie senovės baltų sielos stiprybę ir didybę.

Jeigu esame apjautę amžinybės sąvoką, tai esame ir suvokę - mes esame ir Jono puoselėto baltiškumo šaukliai ir veikėjai – tie, kurie Jona pažinojo ir buvo sutikę, ir tie, kurie apie Jį buvo tiktai girdeję.

Šiandien – širdingiausa užuojauta Jono artimiesiems, šeimai, ypač Inijai ir dukroms, bendraminčiams, mokiniams, draugams ir visiems broliams lietuviams Lietuvoje, kurie liūdi.

Mes uždegėm atminimo ir šiltų minčių žvakelę dumodami apie Jono dvasios kelius. Mes Latvijoje sakome:

Palydėkit mane giedodami,
Nelydėkit raudodami;
Lai eina mano dvaselė,
Pas Dievulį giedodama.

Te šviečia!

Latvijos Dievturių bendruomenė
Latviškos Gyvensenos centras ZALTIS

><><><><><><

Esam kopā ar jums, brāļi, lietuvieši!

Tai saltajā dienā, kad saņēmām skumjo ziņu – Jonas Trinkūnas, Lietuviešu krīvs sācis Viņsaules ceļus, tad likās, ka diena kļūst vēl saltāka. Bet spīdēja saule, spoža ziemas saule kā gribēdama vēstīt, ka gaisma ir nebeidzama. Tāpat kā Jonas veikums un devums ir mirdzuma pilns un nebeidzams.

Mēs Jonu pazinām kā baltiskās dievestības lietuviešu atzara kopēju, Romuvas dibinātāju un vadītāju, Pasaules etnisko reliģiju kopienu darbības un sadarbības. ierosinatāju. No Jonas Latvijas Dievtuŗu sadraudzesun Latviskās Dzīvesziņas centra ZALTIS ļaudis izjuta ciešu atbalstu Baltu krivules rīkošanā un norisēs. Dažādu paaudžu latvieši - gan folkloras ļaudis, gan citu tradicionālās kultūras nozaru aktīvisti ir bijuši dalībnieki Jonas rīkotajās nometnēs un Vasaras skolās. Tas atstājis neizdzēšamas pēdas viņu garīgajā izaugsmē, stiprinājis un vairojis viņu zināšanas par seno baltu gara spēku un viedumu. 

Ja esam nebeidzamības atziņu sapratuši, tad esam arī tālāko sajutuši – mēs esam arī Jonas iedvesmotā tālāknesēji un darītāji – gan tie, kuŗi Jonu pazinām un bijām sastapuši, gan tie, kas par viņu bij tik dzirdējuši.

Bet šodien – vissirsnīgākā līdzjūtība Jonas tuvajiem, ģimenei, jo īpaši Inijai un meitām, domubiedriem, skolniekiem, draugiem, it visiem brāļu tautā Lietuvā, kas skumst. 

Mēs iededzām kopīgu piemiņas un siltu domu svecīti par Jonas dvēseles ceļu domājot. Mēs Latvijā sakām:

Vadiet mani dziedādami,
Nevadiet raudādami;
Lai iet mana dvēselīte
Pie Dieviņa dziedādama.

Lai gaiši!

Latvijas Dievturu sadraudze 
Latviskās Dzīvesziņas centrs ZALTIS,

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru