otrdiena, 2013. gada 10. septembris

ZALTIS iesaka ... Pļaujas svēki Ates dzirnavās

Palēnām vasara iegriežas uz rudens pusi un Kalncempju pagasta Viktora Ķirpa Ates muzejs pošas uz gadskārtējiem Pļaujas svētkiem. Šogad godā tiks celti lini. Deju kopa ``Jukums`` Agra un Initas Veismaņu vadībā tos iedejos ar horeogrāfisku uzvedumu ``Kas kaitēja liniņam``, kurā savīsies gan darba, gan mīlestības tēma. Briežuciema etnogrāfiskais ansamblis, kas ik gadus svētkos demonstrē linu apstrādes procesu, šogad ne tikai to rādīs, bet arī izdziedās. Lietišķās mākslas studijas ``Kalme`` no Alūksnes, gulbenietes ``Sagša`` un TLMS ``Smiltene`` veidos kopēju linu izstrādājumu izstādi, bet Balvu amatniecības vidusskolas audzēkņi demonstrēs savus darinātos tērpus no linu auduma. Kā ik gadu Anita Šteinerte rādīs linu auklu apavu - peterņu gatavošanas māku. Vēl noderētu kāds virvju vijējs, varbūt vēl citu prasmju zinātājs. Līdz svētkiem vēl jāatved Linu asociācijas dāvātie linu ruļļi. Šis dāvinājums palīdzēs muzejam darbos ilgāku laiku.


Kā ik gadu norisināsies arī citi amatniecības un mājražošanas prasmju demonstrējumi: kulšana, malšana, maizes cepšana, kartupeļu rīvēšana un piena seperēšana, medus sviešana, rokdarbi, grozu pīšana, kalšana, ragu rotu gatavošana, veļas mazgāšana, koka un māla darbi. Kā allaž savas prasmes demonstrēs mūsu ilggadējie un iemīļotie sadarbības partneri, bet aicinām arī jaunus dažādu amatu un mājražošanas prasmju meistarus pieteikties gan darbu ierādīšanā, gan savas produkcijas pārdošanā svētkos, iepriekš gan sazinoties ar pasākuma organizatoriem vai sūtot pieteikuma anketu, kuru varat saņemt Alūksnes novada mājas lapā.

Šī gada svētkos atpūtu dosim muzeja krājuma priekšmetiem – slīmesta solam, koka veļas mazgājamajai mašīnai un kubulam, kartupeļu rīvei, jo tiem uz svētkiem KM projekta ``Kalncempju pagasta Viktora Ķirpa Ates muzeja krājuma priekšmetu kopiju izgatavošana`` meistars Ēriks Kanaviņš būs izgatavojis kopijas. Pēc svētkiem esam plānojuši piedāvāt jaunas izglītojošās programmas, kuras realizēt būs iespējams pateicoties šim projektam.

Arī šogad gaidīsim ciemos mazpulcēnus, lai redzētu viņu vasarā paveikto darbu un aicinātu piedalīties seno darbu veikšanas procesā. Vidzemes kultūras programmas ietvaros uzrakstītais projekts``Vidzemes lauku sētas seno darbu, amata prasmju pārmantojamības nodrošināšana`` ļaus šo procesu saglabāt arīvideofilmā nākamajām paaudzēm.

Svētku norisē arī šogad piedalīsies Jaunlaicenes folkloras kopa ``Putnis`` un Ziemeru pagasta folkloras kopa, gan mūsu draugi no Rencēnu folkloras kopas ``Rota``. Jaunlaicenieši un ziemerieši piedalīsies gan seno darbu darīšanā, gan to izdziedās, bet ``Rota`` līdzi ņems arī kapellu un svētku dalībniekus iesaistīs gan dancošanā, gan dziedāšanā.

Pļaujas svētkus šogad vadīs Emīls Salmiņš - jauns, atraktīvs un ļoti radošs pasākumu vadītājs, kas palīdzēs jums iepazīties ar visām svētku norisēm un aicinās būt aktīviem līdzdalībniekiem tajās.

Pasākuma apmeklējums pieaugušajam Ls 2.00, skolēnam, dienas nodaļas studentam, uzrādot apliecību, Ls 1.00, ģimenes biļete Ls 5.00. Autotransporta stāvvieta vienam transporta līdzeklim Ls 1.00. Kalncempju pagasta iedzīvotājiem, kā allaž, Pļaujas svētku apmeklējums ir bez maksas.

Esiet kopā ar mums svētkos Kalncempju pagasta Viktora Ķirpa Ates muzejā 14. septembrī pulksten 11:00!


Muzeja vadītāja un svētku režisore

Ina Rubene

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru