piektdiena, 2013. gada 19. jūlijs

Upursalā, Cirīša ezerā. Ugunīgā

Šīsnedēļas nogalē, sestdien kādā salā Latvijā, mums ļoti nozīmīgā salā, Upursalā Cirīša ezerā notiks salas pagātnei un, gribas ticēt, - gan salai, gan arī tautas nākamībai nozīmīgs notikums. Tiks uzstādītas koktēlnieku Brāļu Rūrānu, Aigara un Ivara, izveidotas skulptūras.

Kamēr tēlus iecementēs, viņiem
pieliek stutes
Divas dzērves un Ugunīgā. 

Cirīša ezera Upursala ir sena svētvieta, tajā atrodas Upurkalns, 17 m augsts. Sena teika vēstī, ka senos laikos uz salas dzīvojis pareģis jeb krīvs ar palīgiem un mācekļiem. Grūtos brīžos vietējie latgaļi te ugunij ziedojuši jaunas meitenes, vēlākos laikos mājlopus. Ja dūmi no ziedojumu sārta nosvērušies uz Voguļu pusi, tā bijusi zīmē, zieds pieņemts, ja uz Aglonas pusi – tad nē. Pat tad, kad Aglonā bija uzcelta baznīca, vakaros vietējie braukuši ar laivām uz salu ziedot saviem dieviem. Pašlaik Upurkalnu var arī apskatīt. 2008.gadā uz salas izveidota nepilnus divus kilometrus gaŗa Dabas taka. Upursala ir botāniskais liegums – salā sastopamas 264 augu sugas. 

Foto no www.koktelnieki.lv
Gluži nejaušs, bet varbūt arī jaušs ir stāsts par skulptūras tapšanu. Koktēlniekiem Brāļiem Rūrāniem Latvijas Valsts meži, kas nodarbojas ar daudzu savu īpašumu labiekārtošanu un izdaiļošanu, pasūtījuši skulptūras tieši Upursalai. Protams, brāļi piekrituši tādas izdarināt: uzdevumā bijis norādīts vienīgi skulptūru lielums. Kas tieši būtu jāveido, tas atstāts pašu Meistaru ziņā. Mazliet pagudrojuši un izlēmuši, ka salai piederētos Divas Dzērves un Ugunīgā. Protams, Brāļi ir vienā no jaukājiem sociālajiem portāliem www.draugiem.lv un tur allaž savus draugus un domubiedrus iepazīstina ar savu veikumu. Tā arī es ieraudzīju Ugunīgo un vēsti par to, ka Ugunīgā paredzēta Cirīša Upursalai. Protams, man nāca atmiņā sen dzirdētās teikas. Ierunājos brāļiem par to, cik nozīmīgs Ugunīgās tēls tieši šai vietai, Upursalai... bet, izrādās, vini nemaz nebija zinājuši teiku un Upursalas seno pagātni. Tad nu tā sanāk – Ugunīgā ir gan veltījums mūsu pagānes teikām un senajām patiesībām, gan arī atgādinājums par to, cik daudz mēs zinām it kā nezinādami.

Par Brāļiem Rūrāniem vairāk: www.koktelnieki.lv
Foto no Brāļu Rūrānu krājumiem


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru