otrdiena, 2018. gada 17. jūlijs

ma-Dara ZIEDOS šogad

Baltu tradīcijas 18. augustā Ziemupes jūrmalā pasākumā „ma-DARA” 

Ar latviešu un lietuviešu dziesmām DziesmoTAVĀ, dzejnieku un dziesminieku mīšanos Tējnīcā, īpašo lietu un prasmju Mītavu, izstādēm, radošajām darbnīcām un izzinošām aktivitātēm 18. augustā no pl.13.00 Ziemupes jūrmalā norisināsies jau septītais atpūtas pasākums „ma-DARA”. 

Citus gadus godā tika celtas tādas vērtības kā Saule, Saknes, Zalktis, Rasa, Uguns. Zīmīgi - kad šī gada augs Latvijā ir tieši madara, mūsu vadmotīvs ir Zieds. Zieds kā daļa no augsmes, posms pirms augļiem vai pilnīgas nobriešanas. Zieds kā pēctecība stiprām saknēm savā zemē. Krāšņākais un košākais no attīstības posmiem. Zieds kā daļa no rituāla, kad ziedojam no sevis. 

DziesmoTAVA, kurā piedalās folkoras kopas, grupas, ansambļi. Katlkalna folkloras kopa „Rāmupe” (ar atpūtas pasākuma “ma-DARA” krustmāti Guntu Sauli priekšgalā), grupa “Lata Donga”, Ceraukstes folkloras kopa „Laukam pāri”, Bārtas etnogrāfiskais ansamblis un citi. Viesi no Lietuvas - Kurtovēnu folkloras kopa „Kurtuove”, folkloras ansamblis “Žaisa” no Kauņas, sieviešu vokālais ansamblis “Melodija” no Klaipēdas. 

Pēcpusdienā norisināsies notikumu cikls ar nosaukumu Tējnīca - vieta, kur satiekas dzejnieki un dziesminieki. Šogad dalību apstiprinājuši - Maija Laukmane, Jana Egle, Jānis Rūcis, Gunta Šnipke, Agrita Draguna, Laura un Dzintars Vītoli, Austras bērni, Ipstens Kūns u.c. 

Paralēli notiekošajam norisināsies arī mini tirdziņš – prasmju MĪTAVA – satikšanās vieta, kur būs iespējams iepazīt un iegādāties bagātības, ko ražo tepat Latvijā – dzintara, vēja un mezglu stāstus (un Liepājā noķertos) atvedīs Ilze Vainovska “Captured in Liepāja”, kā arī lietuviešu dzintara pavēlnieks Valentinas Dilginas, kā pieradināt un saklausīt akmeni izstāstīs un parādīs “Akmens raksti”, ar bišu produkciju un stāstiem par bitēm viesosies mācību drava „Strops”, recepšu krājumos un gardu maltīšu ieteikumos dalīsies „Embūtes garšaugi”, ar augu pasaules bagātībām un to izmantojamību iepazīstinās Vaira Kārkliņa un Vineta Kulmane (būs arī viņu jaunā grāmata “Augu hidrolāti veselībai, labsajūtai un uzturam”), tekstilizstrādājumu amata meistare Solvita Zarupska piedāvās iegādāties savus darbus, kā arī iemācīs kādu Latviešu etnogrāfisko cimdu valnīša rakstu, rokdarbu pulciņa “Madaras” meistares no Brocēniem, meldru pinēja, meistare Ineta Vēvere, kā arī gana daudz citu interesantu cilvēku, stāstu un lietu. 

Pašaizsardzības paņēmienu treniņš kopā ar Pāvelu Seredu un Iļju Kukļevu, viņi ir Baltijas un Latvijas čempioni cīņas sportā „Pankrationā” (cīņas bez noteikumiem). Vairākus gadus nodarbojas ar cīņas sporta veidiem, tagad pasniedz MMA un Grapplingu sporta klubā „MPD”. 

Darbosies „Pūķspārna vasaras skola”, kura ir interesanta ne tikai bērniem, bet arī pieaugušajiem, ar jaunā tēlnieka Valtera Artūra Vītola stāstiem un mītisko būtņu izstādi un viņa komandas radošo darbošanos. 

Ikgadējs rituāls ir Saules pavadīšana jūrā ar dalībnieku sadziedāšanos jūras krastā un, saulei norietot jūrā, pirmuguns iegūšana, ko pēc tam izmanto kopīgi veiktajā Uguns iekuršanas rituālā. Šogad tas plānots jo īpašs, piedaloties ritma grupai „Transcendentālē”. 

Pasākums notiek brīvā dabā. Ieeja bez maksas. 

-- 

Mūsu pamatmērķis ir celt godā mūsu saknes – caur tautasdziesmu, tautastērpu, kā arī to, kas caur šo viedo skatījumu tiek radīts šodien caur dziesminiekiem un dzejniekiem, dažādu amatu un prasmju meistariem. Pasākumā savijas vārda, dziesma, skaņas, radošuma un radīšanas spēks, ko papildina radošās darbnīcas un amatnieku mijiedarbība vienam ar otru, pasākuma apmeklētājiem un dalībniekiem - darīt un mācīties gribētājiem. 

Pasākuma nosaukumā ir vārds „Madara”, kas latviešiem simbolizē ne tikai meitenes vārdu, bet arī ārstniecības augu. Īpašs uzsvars tiek likts uz vārda izskaņu – DARA, kas ir darbības vārds un norāda uz to, ka ir jādara. Un kurš cits darīs, ja ne mēs paši? 

Informāciju sagatavoja: 
Daina Vanaga 
Biedrība „Ziemupīte” 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru