otrdiena, 2016. gada 31. maijs

Jāņu ielīgošana Sauliešu pilskalnā

''Gadapkārti Jānīt's jāja ...'' - tā ir, kā dziesmā dzied, kā dziedāts gadu simtiem un tūkstošiem, tautai caur laikiem un laikmetiem ejot. Tā dziedam joprojām - 21.gadsimtā. Arī mūsdienu steidzīgajā laikā tāpat - Jāņi nāk ar joņiem. Gada garākā un gaišākā diena un īsākā nakts jau tik tuvu. Arvien tālāk saule debesu jumā ritēdama aizrit Ziemeļu pusē rietēdama, aizvien agrāk, uzlekdama, tā jau iznāk no pamales, visas nakts garumā turēdamās tik netālu, ka dienas atblāzma redzama. Jāņi nav tālu, tepat. Pēc Saules un Mēness kalendāra Ielīgošanas laiks šogad sākas 7.jūnijā.

Kā ik gadus, arī šovasar - Katlakalna folkloras kopa RĀMUPE kopā ar Katlakalna bērnu folkloras kopu dalīsies Jāņu svētīšanas zinībās un pieredzē. 9. jūniija vakarā 19.00 sanāksim Sauliešu pilskalnā ielīgot. Celsim Jāņa vārtus trejādus, gaidīsim Jāņabērnus, vārīsim Jāņusieru, kursim uguni, dziedāsim līgotnes, iesim rotaļās. Klāsim mielasta galdu. Svinēsim Jāņu gaidīšanu! Ielīgosim!


Aicinām ikvienu, kam tuvas latviskās tradīcijas, kam tuva mūsu tautas mūžsenā dzīves gudrība un balss! Aicināt nākt pašiem un līdzi ņemt draugus un domubiedrus - tos, kas vēlas vienkārši pabūt kopā, gan tos, kas vēlas uzzināt ko jaunu par Vasaras saulgriežu svinēšanas tradīcijām un ieviest kaut ko no mūsu pieredzes savā Jāņu svētīšanas naktī.

Iesim Jānīti ielīgot!!!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru