trešdiena, 2016. gada 8. jūnijs

Likteņdārzā pirmo reizi notiks Jāņu mācības


„Kokneses fonds” sadarbībā ar Kokneses kultūras nama folkloras kopu „Urgas” un citām lielākajām Latvijas folkloras kopām 18. jūnijā pirmo reizi Likteņdārzā rīko Saulgriežu pasākumu „Piedzīvo Jāņus!”. Pasākums plānots kā Jāņu mācības. Radošu darbnīcu formā Likteņdārza viesi varēs iesaistīties dažādās aktivitātēs, lai apgūtu maģiskos Jāņu sagaidīšanas darbus un rituālus.

Jāņos ir visgarākā diena un visīsākā nakts. Latviešu kultūrā Jāņi ir vieni no gadskārtu svētkiem, kur spilgti jaušamas senās tradīcijas. Tas ir maģisks laiks. „Kokneses fonds” kopā ar folkloras kopām, kā „Urgas, „Budēļi”, „Dimzēns”, „Aizezeres muzikanti”, Katlakalna folkloras kopa “Rāmupe” un citām šo maģiskā atklāšanu vēlas iemācīt arī Likteņdārza viesiem, tāpēc 18. jūnijā no pulksten 12 līdz 18 gaidīsim jūs Likteņdārzā, Koknesē.


Ikvienam Likteņdārza apmeklētājam būs iespēja iepazīt latvisko dzīvesziņu Saulgriežu laikā. No pulksten 12 līdz 16 Jāņu mācības noritēs radošajās darbnīcas, kur aktīvi darboties aicinātas ir tieši ģimenes ar bērniem. Dienas gaitā parādīsim svarīgākās no Jāņu sagaidīšanas nodarbēm: vainagu pīšanu, Saulgriežu laika ticējumus, rituālus, līgotnes un dančus. Sievas varēs mācīties siet sieru, vīri varēs apgūt, kā darināt lāpas, ugunsplostus un pūdeli. Bērniem tiks mācītas rotaļas. Tiks darināti Jāņu vārti, apgūtas Saulgriežu laika pirts un skaistuma zinības. Noslēgumā, apvienojoties visām folkloras kopām, pulksten 16 tiks iedegta Jāņu uguns un viesi tiks aicināti uz sadancošanu.

Pasākuma dienā Likteņdārzā darbosies mājražotāju un amatnieku tirdziņš, kur ikviens varēs iegādāties kādu garšīgu darinājumu vai suvenīru.


Lai rosīgi varētu iesaistīties vainagu pīšanā, dalībnieki aicināti līdzi ņemt savas Jāņu zāles vai ozolzaru pušķi vainagu darināšanai, kā arī linu vai kādu citu izturīgu diegu vainagu pīšanai. Līdzi ieteicams ņemt arī sedziņas, lai būtu ērta sēdēšana pļavā.

Likteņdārza īstenotāji priecāsies un novērtēs, ja Saulgriežu pasākuma dalībnieki padomās arī par kādu ziedojumu dārzam: zemi Likteņdārza kalnam vai savu pelēko laukakmeni amfiteātra akmeņu krāvumam, kā arī ziedojumu par bruģakmeni sev un citiem draugiem.

Pilna pasākuma programma pieejama: http://www.liktendarzs.lv/lv/pasākumi-likteņdārzā

No Rīgas Koknesē ērti nokļūt gan ar vilcienu un autobusu, gan ar personīgo auto, ceļā pavadot ne vairāk kā pusotru stundu. Koknese atrodas 100 km no Rīgas, šosejas A6 malā. Kokneses pagastā, Daugavas pusē, ir ceļa norāde uz brūnā fona „Likteņdārzs 1 km”.

Likteņdārza projekta īstenošanu vada nodibinājums „Kokneses fonds”, un pirmie dārza darbi sākti 2008. gadā. Šogad plānots darbs pie autobusu, tehniskā transporta stāvvietas un amfiteātra. Likteņdārzs tiek veidots kā dāvana Latvijai tās 100 dzimšanas dienā, un katrs ir aicināts piedalīties tā tapšanā.
Linda Peciņa
„Kokneses fonda”
Sabiedrisko attiecību un mārketinga speciāliste
Tel. 26631255
linda.pecina@koknesesfonds.lv
www.liktendarzs.lv

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru