otrdiena, 2014. gada 25. februāris

ZALTIS iesaka ... Vēl par maskām un maskošanās tradīciju

Būsiet mīļi gaidīti 3.martā, pirmdienā, plkst. 18.00 Mūkusalas Mākslas salonā, kad notiks masku un maskošanās tradīciju pētnieces Aīdas Rancānes lekcija "Maskas, masku gājieni un karnevāli - kopīgais Eiropas mantojums".

Maskas un maskošanās rituāli ir viens no senākajiem, noslēpumainākajiem un krāšņākajiem cilvēces kultūras mantojumiem. Būdamas marginālas būtnes, maskas veic komunikatīvu funkciju starp šo sauli un viņsauli. Tām piemīt spēja transformēt tādas reliģiskā pārdzīvojuma kategorijas kā laiks, telpa, kosmiskā kārtība. Arī mūsdienās tādā vai citādā veidā joprojām turpinās maskošanās gan pilsētkultūras vidē, gan notiek tradicionālo masku gājienu atdzimšana un rekonstrukcija.

Kad un kāpēc cilvēki tērpjas maskās? Kāds ir latviešu masku tradīciju klāsts? Kas ir karnevāls, kāda ir viņa būtība un ar ko tas atšķiras no masku gājieniem? Šie un citi jautājumi būs galvenie pieturas punkti lekcijas izklāstā. Stāstījums tiks ilustrēts ar plašu foto un video materiālu gan no Latvijas, gan citu Eiropas tautu maskošanās praksēm.

Aīda Rancāne - Dr.biol., Mag.phil., LU Filozofijas un socioloģijas institūta vadošā pētniece, monogrāfijas "Maskas un maskošanās Latvijā" un vairāku pētniecisku rakstu, metodisko materiālu autore, viena no Starptautiskā masku tradīciju festivāla Latvijā (jau notikuši 15) organizatorēm, tautas mūzikas izpildītāja (grupas GRODI, LATA DONGA, ĀRPUS LAIKA, solo CD "Rudzubalss"). Līdzautore latviešu tradicionālo masku izstādei "Starp divām saulēm" (skatāma līdz 3.martam Dabas muzejā) un nupat iznākušajai grāmatai "Saules gads. Ziemassvētki".

Aīdas Rancānes lekcija "Maskas, masku gājieni un karnevāli - kopīgais Eiropas mantojums" papildina latviešu glezniecības vecmeistara Induļa Zariņa (1929- 1997) izstādi "Karnevāls" Mūkusalas Mākslas salona Lielajā zālē. Tajā skatāmi mākslinieka pēdējās dzīves desmitgades (1980 - 90) darbi, kuros meistars pievēršas elēģiskām ceļojumu kompozīcijām ar simboliskiem tēliem un kultūrvēsturiskiem pilsētu motīviem. Salona Mazajā zālē skatāma izstāde "Laikabiedri", kura demonstrē autoru loku, ar kuru Indulis Zariņš vienlaicīgi mācījās un uzsāka māksliniecisko darbību 20. gadsimta 50. gadu otrajā pusē. Izstādē "Laikabiedri" skatāmas Borisa Bērziņa, Edgara Iltnera, Henrija Klēbaha, Viļa Ozola, Ritas Valneres un Induļa Zariņa gleznas. Abas izstādes skatāmas līdz 22. martam.

Ieeja izstādēs un lekcijā bez maksas

Darba laiki:
No otrdienas līdz piektdienai: 12:00 - 18:00
Sestdien: 11:00 - 16:00
Svētdienās, pirmdienās - slēgts

Mūkusalas Mākslas salons
Mūkusalas iela 42, Rīga, LV-1004
+ 371 28640886; salons@mmsalons.lv
www.mmsalons.lv; https://www.facebook.com/mmsalons

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru