pirmdiena, 2018. gada 24. septembris

BALTU VIENĪBAS DIENAS NOTIKUMS PIRMO REIZI ARĪ TUKUMĀ

Līdz šim Tukuma Veļķu apkārtnē esošais pilskalns rāmi klusēja, bet šogad arī tajā dega Baltu vienības dienas uguns. Savulaik šeit vienkopus dzīvojuši kurši, lībieši, vendi. Tāpēc atdzīvināt klusējošo vēsturisko vietu aicinājām palīgā folkloras draugu kopu "Skandinieki" no Rīgas. 

Pilskalna pilsētas vietā nodziedājām visas četras himnas - lietuviešu, igauņu, līvu un Latvijas himnu. Tad Paulis Čimurs, pasākuma iniciators no Tukuma, teica uzrunu un jau labi krēslā kāpām augšā uz pils vietu metrus desmit augstāk. Šo goda soli pavadīja skandinieku visu iespējamo instrumentu rība. Lāpu liesmām plīvojot zaļajā tumsā, beidzot sasniedzām notikuma galveno vietu. Tukuma skauti (Ingas Kuples vadībā) bija nostiepuši virvi, lai būtu kur pieturēties stāvajā kāpienā. 

Skandinieki, jau ne pirmo reizi ko tādu darīdami, pārsteidza dalībniekus ar savas rīcības spēku un pārliecību. Godinot kritušos karavīrus, vīri apļa centrā meta degošu lāpu. Tad dziļā klusumā tika aizdegts ugunskurs -gaismas, siltuma, mīlestības kūrējs. Katrā vietā Julgī Staltes vadībā skanēja atbilstošā dziesma - līvu, prūšu, latviešu un igauņu valodās. Tika lauzta kopīgā spēka maize, kas šoreiz vesta no Igaunijas. Tukumnieki sildīja ar piparmētru tēju. Dalībnieku aplis saslēdzās kopīgās darbībās, dziesmās un sajūtās. Julgī Stalte vairakkārt akcentēja Saules kaujas nozīmīgumu Baltijas valstu kopējā vēsturē. 

Paulis Čimurs, kas Tukumā pārstāv Kultūrvēsturisko biedrību "Aizupieši MT" un pie tās topošo sadzīves tradīciju un muzikālo grupu ”Pilsētas romantiķi”, izteicās par mazo tautu nozīmi, kuras ir Eiropas sirdsapziņa. Tās glabā un atgriež īstās vērtības un patiesību, ko bieži vien pasaule pazaudē. Mēdz teikt: „Kāda gan baltu vienotība, pasaulē, kurā valda konkurence!” Jā, politiski un ekonomiski mūs vairākkārt pasaule ir nostādījusi vienu pret otru, bet tie, kas redz baltu kopībā gara spēku, tie meklē viens otru Lietuvā, Latvijā un visur citur. 

Skaidrs, ka arī Tukumā šī tradīcija citugad ir jāturpina. Julgī Stalte saka: ”Milzīgs paldies par uzticēšanos un fantastisko piedzīvojumu, sajūtu fenomenu un brīnišķajiem Tukuma novadniekiem. Pilsēta ar tāda veida pilskalnu tās vidū, jau vien ir diža vieta. Un tajā mēs sajūtam visu to, ko iekustinājām - šajā zemē, visas tautas, ko pieminējām ir pabijušas - vai nu kā viesi, vai saimnieki. Un to atspulgu izjutām, mīlestībā rotājāmies, cieņā, mazgājāmies un svētībā ietināmies, lai mēs būtu cieņpilni nākotnes radītāji. Mums skandiniekiem tas bija liels gods un milzu patikšana. Būsim lepni un laimīgi šajā vietā atgriežoties ik reizi un par savu svētu pienākumu turēsim - šī pilskalna likteni. Paldies!” 

Līdzīgi izskanēja Veļķu iedzīvotāju pateicība par Baltu vienības dienas notikumu Tukuma pilskalnā. Skolotāja Daira Štrausa izteicās, ka pilskalns ir laba mācību vieta skolēniem dažādos mācību priekšmetos. Mēs šo ceļu arī iesim. Baltu vienības dienā, sapratām, ka senā Tukuma identitāte ir kurši. lībieši, vendi, jāpēta un jāapzinās konkrētāk šīs mūsu saknes. 

Sarmīte Ķilpe

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru