otrdiena, 2018. gada 6. marts

Lielās dienas svētes Katlakalnā

Svētdien, 2018.gada 18.martā no 6.00 svētīsim Lielo dienu Katlakalnā. Vispirms satiksimies pie Tautas nama (Pļavniekkalna ielā 35) un kopā dosimies uz Atpūtas vietu Nēģīši, kur gleznainajā Sausās Daugavas krastā notiks Saules sagaidīšanas rituāls - sagaidīsim un svinēsim, apdziedāsim un godināsim pār Daugavu un Doles salas kokiem austošo sauli. Pēc tam pie Katlakalna Tautas nama notiks tālākās svinības – šūpošanās, olu kaujas, dziesmas un rotaļas.

Lielās dienas svētīšanas norise Katlakalnā:

6.00 - tikšanās pie Katlakalna Tautas nama (Katlakalnā, Pļavniekkalna ielā 35)

6.15 – Atpūtas vietā Nēģīši (aiz Pļavniekkalna sākumskolas, Ievu ielas galā) Saules sagaidīšanas rituāli, gavilēšana, saules saukšana un sveicināšana. Kursim Lielās diena rīta uguni. Mazgāsim mutes Daugavā. Dzīsim putnus. Daudzināsim sauli un pavasari, vēlēsim viens otram auglību un veselību, piesauksim prieku un izdošanos mūsu darbos.

8.00 - Lielās dienas svinēšana pie Katlakalna Tautas nama, - rotāsim šūpoles, ziedosim tām olas, notiks šūpošanās, apdziedāšanās, olu kaujas, kaulēšanās un apdāvināšanās, rotaļas un citas saviesīgas un jaukas svētku norises.

Tuvojas laiks, kas ik pavasari ir tik gaidīts. Laiks, kad diena būs tikusi garāka par nakti, kad saule būs atgriezusies mūspusē un savos lēkta un rieta brīžos pārkāpusi Ziemeļu puslodes līnijai. Diena stiepjas garumā ik mīļu brīdi, ik mīļu dienu. Vēl jau vietumis piesalst naktīs, meteņo un putina, ezerus un upes klāj ledi, laukus sniegi, bet tas nav uz ilgu laiku, jo zeme jau mostas un elpo un koku sulas kāpj stumbros, zaros un pumpuros. Daba mostas, putnu balsis skan skaļāk un skaļāk, un līksmāk. Atgriežas ceļotājputni savās dzimtajās ārēs un ligzdās. Nāk pavasaris!

Sagaidīt sauli pavasarī. Svētīt brīdi, kad diena kļūst garāka par nakti. Tie ir īpaši svētki. Īpašas sajūtas un iedvesmojumu dodoši svētki. Atmošanās, piecelšanās, dzīvības atgriešanās – Lielā diena Katlakalnā tiks sagaidīta 18.marta rītā. Tiešī ši diena būs jau par minūti garāka kā nakts. Mēs iepriekšējo vakaru būsim pavadījuši sauli, svētot šīsziemas pēdējo Sirmo stundu, nakti vadījuši un rītu gaidījuši stāstot stāstus. Un tad rītausmā nākuši Daugavas malā svētīt Atgriešanos. Svētīt sauli! Svētīt Lielo dienu!

Visi laipni aicināti pulkā!

Ņemsim līdzi pūpolu un izplaucētus bērzu zarus un krāsotas olas, draugus, raus, kaimiņus un labu noskaņojumu!

Būsim kopā pavasarī!

Ziņu sagatavoja
Gunta Saule,
Katlakalna folkloras kopas RĀMUPE saziņa
tālr.: +371 27811297
e-pasts: saulegunta@gmail.com

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru