svētdiena, 2018. gada 18. februāris

Mūžīgā uguns Šatrijas kalnā

Jau vairāk nekā simts dienas Šatrijas kalnā Žemaitijā (Lietuvā) deg Uguns Baltu senčus godinot. Uguns nav vientuļa, bet kā senāk – cilvēku, Uguns sargātāju, pieskatīta. Doma dzima sen, taču lai to iemiesotu vajadzīga tāda drosme un neatlaidība, kas piemīt žemaitim Vaidotam Digaitim. Doma uzDiga atgriežoties no Žemaitijas zintnieka, tautas daiļamatnieka, Mūžīgās Uguns sargātāja, Adolfa Gedvila bērēm.

Kas nav paceļams vienam, tas drosmīgo kopai ir izdarāms. Nav nepaceļama nasta, un to stiprina svētbrīdis, saruna ar Dieviņu pie Uguns un caur uguni. Šobrīd Vaidotas pulcē Uguns sargātāju kopienu, kuri varētu kaut reizi gadā būt nomodā pie ŠatRijas Uguni. Daudzi Lietuvas dēli un meitas jau to izdarījuši, nākuši palīgi arī no Latvijas, Gudijas, bet pašreiz, kamēr vēl nav sapulcināts pietiekans sargātāju skaits, Vaidotam tiek vislielākā slodze. Ja Vaidota Digaiča doma piepildīsies, tad pavērsies īpašās iespējās - Uguns beidzot sāks vienot mūsu zemi, mūsu Baltu zemes un mēs varēsim īstenot dižā Raiņa novēlējumu - pareģojumu mums: 

".. Tad nāks laiks:
Ko mēs ar ceram, varam nepanācām,
To panāks mūsu tautas: vienosies!
Jo mēs tik kopā varam uzvarēt,
Jo mums tik kopā paliek pēdējs spēks.
Laiks vizot ved mūs tautu valstī,
Kas balto jūru slēdz kā rotaļā
Un visām tautām brāļu roku sniedz.."
( Rainis, „Indulis un Ārija”).

Ja Tevi uzrunā Vaidota un Uguns sargātāju Lietuvā doma, tad sazinies ar Vaidotu Digaiti pa tālruni (+370 8 686 31079), kā arī uzzini vairāk sejas grāmatas (faceebok) vietnē „Šatrijos ugnis” .

No lietuviešu valodas tulkojusi Regīna Valtenberga.





Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru