trešdiena, 2017. gada 27. septembris

Par kultūrsaknēm Bērzainē

22. septembri Latviešu centrā Bērzaine, Dienvidvācijas pilsētā Freiburgā, pavadījām uz kultūras viļņa. Atzīmējām Baltu vienības dienu, pieminot vēsturisko Saules kauju, kad 1236. gadā baltu ciltīm cīnoties kopā, krustneši cieta sakāvi, kā arī interesentiem bija iespēja tikties ar rakstnieci Ingunu Baueri no Vecpiebalgas.


Pēc tikšanās ar autori klātesošos aicinājām uz maltīti, galdā tika celta rupjmaize, rosols un no Latvijas atceļojušas gailenes. Inese Avena, Bērzaines saimniece, priecājās, ka viesu vidū bija latvietis no Amerikas Gunārs Dāle, kungs, kurš šomēnes svinēja 90 gadu jubileju un nebija latviski runājis gadu desmitus. Inese Avena piebilst, ka “viņš nebija gaidījis, ka tā izvērtīsies viņa dzimšanas diena, visi klātesošie arī viņu sveicām un veltījām dziesmu, bija ļoti aizkustinoši viņa acīs redzēt prieka asaras”.


Vakara noslēgumā visus aicinājām sajust mieru un vienotību pie Baltu vienības dienas ugunskura pakalnā, kas ir kļuvis jau kā rituāls latviešu un lietuviešu tautām, un sajust savas tautas spēku caur dziesmu.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru