trešdiena, 2018. gada 16. maijs

Pirmā Latvijas tautasdziesmu nakts Cēsīs!

Šogad tradicionālās Muzeju nakts vietā Cēsu Vēstures un mākslas muzejs sadarbībā ar biedrību “Ziemupīte” organizē Pirmo Latvijas Tautasdziesmu nakti, kas norisināsies Pils laukumā 19. maijā no plkst. 18:00 – 2:00. Pirmā Latvijas Tautasdziesmu nakts būs pasākums, kurā teju visas nakts garumā skanēs tautasdziesmas no tradicionāla dziedājuma līdz post-folklorai, no klausīšanās līdz kopā dziedāšanai. Visas nakts garumā paredzēts tradicionālais amatnieku tirdziņš ar darbnīcām bērniem un pieaugušajiem.

Savu dalību apstiprinājušas folkloras kopas un grupas - IĻĢI, vīru kopa VILKI, SAUCĒJAS, DELVE, PĒRKONVĪRI, JOSTA, RĀMI RITI, IMANTA DIMANTA UN DRAUGI u.c.

Ar šo pasākumu Cēsu muzejs aizsāk jaunu tradīciju – Latvijas Tautasdziesmu naktis. Nemateriālā kultūras mantojuma – tautasdziesmu un amatu prasmju – popularizēšanu. 

Tautasdziesma ir mūsu tautas identitātes šūpulis, tagadne un ieskats – pamats nākotnei. Tā vēsta par mūsu tradīcijām, māca sadzīvot ar apkārt notiekošo, pieņemt to, kas jāpieņem, saskatīt un saklausīt to, kas esam, kā arī māca izdzīvot. Tas ir mūsu tautas kods.

Galvenajā skatuvē Pils laukumā uzstāsies folkloras kopas, grupas un apvienības, tādējādi popularizējot tautasdziesmu no tradicionāla izpildījuma līdz post-folklorai, kuras pamatā ir tautasdziesma mūsdienīgākā apdarē. Piedaloties latviešu tradicionālās dziedāšanas grupai SAUCĒJAS, vīru kopai VILKI, grupai IMANTA DIMANTA UN DRAUGI, PĒRKONVĪRI un IĻĢI. Lai dziesma nepārtrūktu, būs sasaukšanās un sadziedāšanās, tādējādi veicinot arī norises vietas kustīgumu un publikas iesaistīšanos.

Nakts sadziedāšanās, kura norisināsies Vecā Alus Brūža teritorijā sniegs iespēju ikvienam būt pasākuma un mirkļa veidotājam, iesaistoties ar savu tautasdziesmu, savu spēka dziesmu. Pasākumā piedalās koklētāju ansamblis BALTI, tautas mūzikas pārvaldnieki un zinātāji Aīda Rancāne un Andris Kapusts, muzikālā apvienība RĀMI RITI un folkloras kopa DELVE. Mijoties dziesmām skanēs arī stāstu un ritmu apvienības projekts „Brīnumpasaka”, kura pamatā ir latviešu tautas pasaku stāstīšana.

PROGRAMMA
  
Lielā skatuve, Cēsu pils laukums
18:00 - folkloras kopa JOSTA
19:00 - ALEKSANDRA ŠPICBERGA
20:00 - SAUCĒJAS
21:00 - vīru kopa VILKI
22:20 - ImantaDimanta un draugi
23:40 – PĒRKONVĪRI
01:00 - post-folkloras grupa IĻĢI

Brūzis (Vecā Cēsu alus brūža teritorija) – Nakts sadziedāšanās
20:30 - Aīda Rancāne un Andris Kapusts
21:20 - BRĪNUMPASAKA
22:20 - Rāmi Riti
23:40 - koklētāju ansamblis BALTI
00:30 – folkloras kopa DELVE
01:20 – BRĪNUMPASAKA
  
!! Programmā vēl var tikt veiktas korekcijas.
!!! Starp grupām notiek aktivitātes Cēsu Pils laukumā un tiek organizēta kopīga sadziedāšanās no Klēts puses. Dejotāji. Spēka aplis. Par to vēl sīkāka informācija sekos…


Cēsu muzejs aicina ikvienu iesaistīties un būt kopā jaunas tradīcijas tapšanā. 

Ieeja pasākumā bezmaksas.

Pasākums tiek rīkots sadarbībā ar idejas autoru un iniciatoru biedrību “Ziemupīte”, lai veicinātu kultūras skatījuma mijiedarbību. 
Pasākums top ar Vidzemes plānošanas reģiona, Valsts Kultūrkapitāla fonda, pašvaldības aģentūras “Cēsu Kultūras un Tūrisma centra” atbalstu.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru