piektdiena, 2017. gada 18. augusts

Folkloras kopa RĀMUPE sāk sezonu un aicina pulkā jaunus dalībniekus




Katlakalna Tautas namā ceturtdien, 2017.gada 7.septembrī plkst. 19.00 sezonu uzsāk Katlakalna folkloras kopa RĀMUPE (vadītājs Andris Kapusts)

Aicinām pievienoties ikvienu folkloras interesentu -

– apgūsim dažādu Latvijas novadu tradicionālo folkloru – dziesmas, dejas, mūzikas instrumentu spēli,
- svinēsim gadskārtu svētkus,
- izzināsim tradīcijas, kopsim folkloru un tautas dzīvesziņu.

Jau kopš 2010.gada Katlakalna Tautas namā darbojas folkloras kopa RĀMUPE, vieda zinoša un pieredzējuša folkloras zinātāja, pētnieka un praktiķa Andra Kapusta vadībā. Folklora tradicionāli ir nozare, kas atvērta ikvienam – neatkarīgi no iepriekšējās pieredzes dziedāšanā, dejās un muzicēšanā. Folkloras kopā var darboties ikviens - ja vien ir interese par tradicionālo kultūru, tradīcijas pārmantošanu un apguvi un spēcīga vēlme šai jomā darboties un pilnveidoties. Pat ja cilvēks ilgu laiku vai nekad nav dziedājis, tradicionālo dziedāšanu var sākt apgūt un balsi atraisīt jebkurā laikā savas dzīves brīdī. Tāpat jebkurā vecumā var sākt apgūt kokles, stabules, rituma instrumentu vai citu tradicionālo skaņu rīku apguvi.

Katlakalna RĀMUPE ir ļoti aktīva un darbīga kopa. Svinam visus svarīgākos gadskārtu svētkus – Rudenājus, Veļu laiku, Bluķa vakarus, Meteņus, Lielo dienu un Jāņus. Cita starpā apgūstam arī mazākzināmo svētku svinēšanas pieredzi – kuram uguni arī Ūsiņos un Vasaras Mārās, svinam pavasari Vasarassvētkos. Kopai ir daudz labu draugu tepat Latvijā un arī Lietuvā, Igaunijā un citviet pasaulē. Mums patīk ceļot un apciemot domubiedrus, mums patīk pilnveidoties, tāpēc itin bieži dodamies ciemos – mācīties un pieredzes apmaiņā pie Latvijas etnogrāfiskajām kopām Vasaras skolās un citā laikā.

Līdztekus dziesmu un tradīciju apguvei, zināšanas tradicionālajā kultūrā kopā ar mums var apgūt un pilnveidot Latviskās Dzīvesziņas nodarbībās, seno amatu darbnīcās, tematiskajās folkloras dienās un citos pašu rīkotos pasākumos. Daudzi kopas dalībnieki paši darina sev tradicionālos tērpus un tērpu detaļas – celo, auž, šuj. Folkloras kopa ir ļoti demokrātiska un katram ir iespēja tās darbībā iesaistīties tik dziļi, cik viens viņš vēlas.

Daudziem kopas dalībniekiem folklora un tradicionālā mantojuma izzināšana, izpēte un praktizēšana kļuvusi teju par dzīvesveidu un tai tiek veltīts ļoti daudz laika un uzmanības. Tradīciju apgūstam padziļināti arī dažādās nodarbībās, semināros un lekcijās ārpus tautas nama rīkotajiem pasākumiem.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru