trešdiena, 2019. gada 26. jūnijs

Kāzu norišu un rituālu simboliskais saturs un jēga

Sestdien, 2019. gada 6.jūlijā plkst. 11.00 Katlakalna Krogsilā Dūdumu mājās projekta Tradicionālie ģimeņu un gadskārtu godi ietvaros praktiskais seminārs Kāzu norišu un rituālu simboliskais saturs un jēga.  

Semināru vadīs ilggadēji folkloras un tradīcijas pētnieki un praktiķi, mūža godu rituālu vadītāji, JĀNIS un IEVA KUŠĶI.

Kāzas jeb Vedības ir vieni no svarīgākajim dzimtas, ģimenes vai dzīves (mūža) godiem – tie tiklab svarīgi jaunajam pārim, jaunās ģimenes sākumam, kā arī viņu abu vecākiem, brāļiem un māsām. Katram tajos ir savs stāsts: laižot māsu tautās, panāksniekiem, līgavas radiem - viens, būnot vedēju - līgavaiņa un brāļa pusē – cits.

Vedībām, sākot ar lūkošanos, saderēšanu, abu pušu vienošanos, precībām, pašām vedībām un citām ar šo saistītām tēmām veltīto Dainu un dziesmu melodiju klāsts ir milzu apjomīgs un nopietns. Tās ir bagātīgas arī rituālo darbību un to secību un norišu ziņā. 

Tālab folkloras kopas RĀMUPE šīssezonas apjomīgākā projekta Tadicionālie ģimeņu un gadskārtu godi ietvaros kāzu tēmai veltīto nodarbību klāsts ir ne mazais. Ja līdzšinējās nodarbības bijušas vairāk saistītas ar apģērba darināšanu un iezīmīgo dienu svētīšanu, kas ar vedībām saistīta tika pastarpināti, tad šī – Kāzu norišu un rituālu simboliskais saturs un jēga – veltīta tieši kāzām.

Seminārs tiks dalīts aptuveni trijās daļās – vispirms teorētiskā daļa par vedību simboliem, jēgu un saturu. Otro daļu veltīsim atbildēm uz jautājumiem, sarunām un domu un pieredzes apmaiņai, kā arī pretrunīgo jautājumu izklāstam. Savukārt trešo daļu – kāzu dziesmu izdziedāšanai un rituālu izspēlei.

Seminārs pārsvarā adresēts interesentiem – praktiķiem - folkloras kopu dalībniekiem un rituālu vadītājiem. Taču tas varēs būt noderīgs arī tiem, kuri plānojuši savas vai radu kāzas rīkot seno, pagānisko tradīciju garā vai izmantojot svarīgākos to elementus – izdevas, līdzināšanu, mārtošanu un citus. Vismaz pamatzināšanas folklorā un Dainu viedā iespējamajiem semināra dalībniekiem ir vēlamas, bet nav noteicošās.

Līdztekus visam izdziedāsim (apgūsim) atsevišķām rituālajām norisēm atbilstošās dziesmas.

Līdzmaksājums dalībai – 7,- eiro (tajā ietverts semināra vietas nodrošinājums, tējas (kafijas) pauze).

Projektu atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds

Informatīvais atbalstītājs – Latvijas Folkloras biedrība

Sadarbības partneri - Tradicionālās kultūras, izglītības un amatniecības biedrība JUMALA.

Uzziņas un pieteikšanās (obligāta) - 
- Aija Vitmane - 26439276 vai e-pastā: aija.vitmane@tvnet.lv 
- Gunta Saule – 27811297, e-pasts: saulegunta@gmail.com

Vietu skaits ļoti ierobežots, tālab ar pieteikšanos lūgums nekavēties!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru